Veegplan

Wat

Twee maal per jaar passeren we in de straten binnen de Grote Ring met een grote veegwagen voor een grondige schoonmaakbeurt. Zo grondig dat de geparkeerde auto’s dan even naar een ander plekje moeten. Laat je dus niet verrassen.

Waar

In de straten binnen de Grote Ring

Wanneer

Bekijk hier wanneer onze schoonmaakbeurt in jouw straat plaatsvindt. Opgelet:

  • Sommige straten gebeuren in meerdere keren.
  • Door omstandigheden kunnen de veegwerken van datum veranderen. Op de parkeerverbodsborden staan steeds de correcte datum.
  • Zijn er andere werken in je straat of werd je straat pas heraangelegd? Dan slaan de veegwerken er een beurtje over.

Parkeerverbod

Op de dag van de veegwerken, mag niemand in jouw straat parkeren. Dat merk je aan de tijdelijke verbodsborden. Je krijgt ook nog op voorhand een brief in je brievenbus als herinnering. Zo sta je nooit voor verrassingen. Want een eventuele boete en de bijbehorende takelkosten lopen snel op.

Parkeer je wagen op de oprit, in de garage, in een straat die niet op dezelfde dag wordt geveegd of op een naburig parkeerterrein: www.hasselt.be/parkeren. Pas na het verwijderen van de verbodsborden mag je opnieuw voor de deur parkeren!

Veelgestelde vragen

Hoeveel keren per jaar wordt het veegplan uitgevoerd?

Het veegplan bestaat uit een voorjaarsronde en een najaarsronde. Elke straat komt dus twee maal per jaar aan de beurt

Worden de straten buiten de Singel ook geveegd?

Ja, alle straten in Hasselt worden twee keer per jaar geveegd. De straten buiten de Singel maken echter geen deel uit van het veegplan. Daar verlopen de veegwerken zonder het plaatsen van een parkeerverbod, omdat parkeren er voornamelijk op privéterrein (oprit of garage) gebeurt.

Waarom is het veegplan nodig?

Het veegplan werd ingevoerd om op een structurele en efficiënte manier alle straten binnen de Singel te reinigen. Gelijktijdig vinden waar nodig herstellingswerken, zoals het vernieuwen van de wegbelijning, plaats. Zo moeten we hiervoor niet nogmaals een parkeerverbod plaatsen. Daarnaast zuiveren we steeds alle straatkolken om verstoppingen en wateroverlast te voorkomen.

Waarom is een parkeerverbod nodig?

Wij geloven niet in half werk. Om de veegwerken snel en grondig te laten verlopen, moeten de straten obstakelvrij zijn. Hoe meer auto’s er in de weg staan, hoe meer tijd onze veegploegen verliezen. Ook wij hopen dus dat er geen wagens moeten worden gesleept.

Waarom gaat het parkeerverbod in de meeste straten al om 6 uur in?

Het veegplan is zo opgesteld dat op éénzelfde dag een maximaal aantal straten kan worden geveegd. Beginnen onze ploegen later, dan kunnen we minder straten op één dag vegen en neemt de totale uitvoering van het veegplan meer dagen in beslag.

Waarom gaat het parkeerverbod langs de invalswegen pas om 8 uur in?

Tijdens de ochtendspits piekt de hoeveelheid verkeer op de invalswegen. Om de veiligheid van onze veegploegen te garanderen en de ochtendspits niet extra te belasten, wachten we tot de verkeersdrukte normaliseert voor we er met veegwerken starten.

Waar kan ik mijn wagen parkeren als mijn straat wordt geveegd?

Parkeer je wagen op de oprit, in de garage, in een straat die niet op dezelfde dag wordt geveegd of op een naburig parkeerterrein. Pas na het verwijderen van de verbodsborden mag je opnieuw voor de deur parkeren!

Wanneer is parkeren opnieuw toegestaan?

Parkeren in de betrokken straten is enkel opnieuw toegelaten wanneer het eind-uur dat aangegeven staat op de borden verstreken is of de verbodsborden weggehaald of omgedraaid zijn.

Waarom worden verschillende naburige straten op éénzelfde dag geveegd?

Door naburige straten te bundelen, moeten onze veegploegen zich niet tussentijds verplaatsen. Hetgeen tijdswinst oplevert. Tegelijk zorgen we er steeds voor dat op wandelafstand straten liggen waar op dezelfde dag niet wordt geveegd. Zo blijft parkeren in de buurt mogelijk.

Hoe merk ik dat in een straat veegwerken gepland staan?

Het veegplan vraagt een extra inspanning van de Hasselaren. Daarom doen wij ook extra ons best om de veegwerken aan te kondigen. Zo kunnen we boetes en takelkosten vermijden. Naast een infobrief/infofolder, nemen we ook steeds volgende maatregelen:

  • Minstens 48 uur op voorhand worden er in de betrokken straten parkeerverbodsborden geplaatst. Deze voldoen aan alle eisen van de lokale politie.
  • Bij het plaatsen van de borden nemen we camerabeelden. Vlak voor de veegwerken worden de wagens waarvan de eigenaar het verbod negeerden, gefotografeerd en weggesleept. Is er achteraf discussie over de takeling dan kunnen de videobeelden en foto’s uitsluitsel geven.
  • Om extra de aandacht te vestigen op het veegplan, plaatsen we in verschillende straten ook fluo waarschuwingsborden
  • Op strategische locaties ondersteunt de lokale politie ons met led-borden
In mijn straat vinden momenteel wegenwerken plaats, wordt er dan ook geveegd?

Neen, we vegen hier pas opnieuw als de werken zijn afgerond.

Mijn wagen werd weggesleept? Aan wat mag ik mij verwachten?

De eigenaar van het voertuig dat ondanks het parkeerverbod toch nog in de straat geparkeerd staat, krijgt een GAS-boete van 58 euro. Bovenop de boete mag je je ook verwachten aan een takelkost van 195 euro.

Mijn wagen werd weggesleept, hoe krijg ik deze terug?

Neem in dat geval contact op met de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad:

Ik ben van mening dat mijn wagen onterecht werd weggesleept. Waar kan ik terecht?

Na ontvangst van de briefwisseling omtrent de GAS-boete kan je binnen een termijn van 30 dagen verweer indienen via e-mail of met de post. Op basis van het eventuele verweer bepaalt de sanctionerend ambtenaar of er al dan niet een GAS-boete wordt opgelegd en/of de takelkost terugbetaald zal worden.
Limburgplein 1 , 3500 Hasselt
gas@hasselt.be
011 23 97 33